Cadcraft verkstadsforum

Cadcrafts Kunddag

Stort tack till alla kunder och partners som medverkade på Cadcrafts kunddag den 22:a november!


Tioårsjubileum för Cadcrafts kunddag

Processer, integration och molnbaserat i fokus Torsdagen den 22 november var det dags för Cadcraft med kunder att inta Hotell Grand i Borås. Ett rejält avtryck sattes med de 240 kunder och partners som slutit upp för att lyssna, mingla och utbyta erfarenheter – och som vanligt ta del av framtidsvisionerna vad gäller produktutveckling och design.

Cadcraft kunddag Autodesk

Mycket nytt och spännande är det

Autodesks Christian Lang, Senior Director för Manufacturing i Europa, inledde dagen med en översikt över de stora globala trender som påverkar de tillverkande företagen, och hur man bäst kan adressera dem. Han följdes på scenen av Lieven Grauls, teknisk försäljningschef i Nordeuropa som dök lite djupare i tekniken och visade det allra senaste och hetaste inom Digital Prototyping. Efter en god och närande lunch var det sedan dags för Sascha Halbbauer, ansvarig för PLM inom Autodesk Norden, att trollbinda publiken med förutsättningarna för Autodesks nya molnbaserade PLM 360 – en nyhet som tveklöst kommer att förändra spelplanen för både stora och små företag.

Cadcraft kunddag

Grön produktutveckling inspirerade

Under fem spännande breakouts kunde man därefter lyssna till Cadcrafts egna medarbetare som bjöd på det allra senaste när det gäller dokumenthantering, metodutveckling, konceptuell design, produktkonfiguratorer och genvägar i AutoCAD och Inventor. Och efter en välbehövlig fikapaus där intrycken smältes följde så ett nytt inslag – inspirationsföreläsning. Forskaren Mats Williander från ViktoriaInstitutet, talade på temat cirkulära affärsmodeller, en möjlig väg till grön produktutveckling ”på riktigt”. Att döma av publikreaktionerna ett uppskattat inslag, som gav eko under minglet efteråt. Innan kvällens aktiviteter tog vid blev det även en introduktion till den senaste utvecklingen inom Simulering, där Lieven Grauls än en gång tog till orda. Även det ett engagerande ämne, som fick sin fortsättning under den efterföljande middagen.

Uppskattade nyheter

Kundreaktionerna under dagen var som vanligt positiva. Staffan Eskilsson, konstruktör på Hagab Brand och Ventilation, var på plats för att se hur man kan utnyttja Inventor för att göra material för andra sammanhang, som marknadsföring och eftermarknad, men fann mera som fångade intresset.

– På de här tillställningarna hittar man alltid nyheter som är spännande, konstaterar han.

– En sådan här dag är toppen för att få smaka på det allra senaste och ta del av visionerna och framtiden. Samtidigt dyker man ofta på något som känns intressant för den egna verksamheten, som man kanske inte har tänkt på. Autodesk kan så mycket mer än ritprogram idag; till exempel känns PLM 360 som ett väldigt intressant utvecklingssteg och något som kan passa även för mindre företag, säger han.

Mårten Hansen, konstruktör och Åsa Elmersson, teknikredaktör från Orwak njöt av det goda kaffet i pausen och noterade sin uppskattning både för de stora genomgångarna, och breakout-sessionerna.

– Det känns alltid bra att få en samlad genomgång av det nya, en liten uppdatering som gör att man hänger med och kan få nya idéer, säger Åsa Elmersson och får medhåll av Mårten Hansen:

– Att få reda på vad man faktiskt KAN göra är ju första steget till att tänka kreativt på jobbet, och kanske ta upp en diskussion med Cadcraft om det som känns mest spännande, säger han.

 

Cadcraft kunddag Champagne Autodesk

Elfsborg kom, sågs och talade

En stor del av dagens gäster valde att mingla vidare på kvällstid under den följande middagen tillsammans med Cadcraft, Autodesk och andra gäster. Middagen gästades även av en spelare från Elfsborg, årets guldlag och hela Borås stolthet. Är det en tillfällighet att Elfsborg inte har varit sämre än fyra i Allsvenskan under de senaste sju åren, frågade Cadcrafts Torbjörn Johansson retoriskt vid introduktionen – och tipsade sedan publiken om att lyssna noga till de heta framgångstips som laget hade att bjuda på, som i många fall är relevanta även inom företagsvärlden.

Cargotec blev Årets Kund

Årets Cadcraftkund blev MacGregor, ett bolag i Cargotec-koncernen som utvecklar lasthanteringsutrustning för hamnar och fartyg. De prisades för sitt långsiktiga arbete med framför allt metodik och dokumenthanteringssystem, och motiveringen löd: För att de med en aldrig sinande nyfikenhet kring Autodesks lösningar och med en ifrågasättande attityd alltid strävar efter förbättrade processer för sin dagliga verksamhet. Tillsammans med oss på Cadcraft har man arbetat fram metoder för både 2D- och 3D – konstruktion, metodanpassade utbildningar, och arbetat fram ett sätt att kombinera egenutvecklade dokumenthanteringslösningar med Autodesk Vault. Framåt tittar man på PLM360 och hur man där kan vinna ytterligare effektivitet. En kund som, i våra ögon, fullt ut utnyttjar den styrka som finns i ett tätt, långsiktigt och framförallt helt prestigelöst samarbete.

Prisbucklan var snygg och kommer framöver att pryda receptionen, lovade de stolta ingenjörerna från Cargotec.

Ett laddat engagemang märktes sist och slutligen kring det musikaliska quizzandet, där Lag Losjö briljerade och till sist avgick med segern. En liten efterfest invid baren under discokulornas kulörta sken avslutade dagen och kunderna kunde så småningom rulla hemåt, fullmatade i ordets alla bemärkelser.