Verklighet eller digital modell?

Fotorealistiska renderingar för att locka världens bästa ingenjörer.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att bygga en digital tvilling till sin produkt för att kunna utvärdera material, hållfasthet, vikt, design m.m. och hitta eventuella fel innan produktion. I andra fall kan det krävas för att övertyga kunden om att ni är rätt leverantör.

I fallet nedan behövde ”Robocar” locka de vassaste ingenjörerna att delta i en tävling som går ut på att göra självkörande bilar bättre. Slutmålet är tävlingen Roborace där autonoma Formula-E bilar tävlar mot varandra. För att uppmärksamma tävlingen renderades realistisk film och bild ut (se nedan). 

 

 

Hur gör man?

Man utgår från tillgänglig CAD-data och utvärderar vilka extra detaljer som behövs för att skapa realism. I detta fall användes Autodesk Fusion för att skapa alla extra detaljer, vidare användes Autodesk 3DS Max för viss animering och avslutningsvis spelmotorn Unreal Engine för slutrendering.  Här kan du läsa mer om projektet

 

   

 

Även för VR

Att nå denna nivå av realism är relativt tidskrävande, men med endast något lägre krav på detaljrikedom kan du i exempelvis Autodesk VRED enkelt visualisera din produkt. Unreal Engine som slutrenderat modellen ovan används även för VR. Där exporterar du ut din modell från CAD-systemet och importerar i Unreal för att sätta upp en VR-scen där du sedan kan utvärdera din modell eller låta kunder se sin specifika produkt innan den är byggd.

 

 

Hur jobbar ni?

Det finns många olika nivåer av visualisering, gemensamt för samtliga är att de bidrar till bättre produktförståelse både internt och hos era kunder. I sin enklaste form använder man CAD-modellen som sin visualisering, därifrån kan man med relativt enkla medel gå vidare till layoutvisualisering, VR eller mer fotorealism.