Innovation eller inkrementella förbättringar – båda behövs

Med etablerade och någorlunda lönsamma produkter är det lätt att nöja sig med inkrementella förbättringar av befintliga produkter. För att säkra framtida marknad är det dock viktigt att parallellt arbeta med nya innovativa lösningar.

En artikel i Harward Business Review (HBR) beskriver hur den mest framgångsrika mixen av inkrementella förbättringar och omdanande innovation ser ut för framgångsrika industriföretag.

Enligt HBR är ofta ett 70-20-10 upplägg, enligt bilden högst upp på sidan, receptet för ett normalt framgångsrikt industriföretag.

Om ett företag endast fokuserar på sin befintliga huvudprodukt finns det en risk att bli omsprungen av nya aktörer på marknaden. Detta pratade Dr. Bengt Järrehult, fd.professor i innovation på Chalmers, om under Cadcrafts kunddag för några år sedan.

 

 

Mer disruptiva innovationer

Alfadan utmanar konventionell motordesign med en fyrcylindrig sugmotor på 7,5 liter och 654hk som ska klara av 5500 varv under längre perioder. Motorn är fortfarande i prototypstadie men samarbete med Mahle och Koenigseggs systerföretag Freevalve gör projektet mer trovärdigt. Alfadan siktar initialt på att bygga utombordare med denna motor, men kan förhoppningsvis senare även använda tekniken inom bil- och flygindustrin. Projektet finansieras via Crowdfunding.

Vi är vana vid att se fyrcylindriga motorer på ca 2 liter, i vissa fall 3 liter (Porsche 944), om det inte handlar om någon lågvarvig industrimotor med relativt låg effekt. Anledningen till att det inte serietillverkas större cylindervolymer på fyrcylindriga motorer är att krafterna på kolv och vevstake med konventionell motordesign blir för stora. En annan anledningen är de vibrationer som en traditionell radfyra genererar. Alfadans har inte avslöjat hur de har löst detta i detalj, men det handlar om en kombination av omarbetad vevstake och vevaxel.

v12 vs i4 eller häst och vagn

Mercury har precis släppt en v12 utombordare med 600hk som kostar cirka 700 000 kr. Om Alfadan lyckas producera ett hållbart alternativ är det lätt att se fördelarna med lägre komplexitet, vikt, underhållskostnader och pris. Om det låter för bra för att vara sant är det ofta det, men om ingen driver utvecklingen framåt hade vi fortfarande haft hästdragna kärror på vägarna.

 

innovation eller inkrementella förbättringar