modell av notre-dame

3D-modell av Notre-Dame och dess omgivningar skapad med Autodesks programvara

Parallellt med restaureringen av Notre-Dame i Paris, lanserade City of Paris en designtävling för att omskapa landskapet kring katedralen. Fyra internationella multidisciplinära team ledda av arkitekter, stadsplanerare och landskapsarkitekter bjöds in att lämna in sina designförslag. Projektplatsen omfattar katedralens förgård och dess underjordiska utrymmen samt områden över floden Seine.

Den 27 juni 2022 meddelade City of Paris att teamet på Bureau Bas Smets blivit utsedda som vinnare av en jury. 

Digital teknik är kärnan i bevarandet och förbättringen av det franska arvet

Autodesk var tävlingens teknikpartner och stöttade genom att tillhandahålla teknisk expertis. Autodesks BIM-lösningar användes för att skapa en 3D-modell av det befintliga området kring Notre-Dame-katedralen, som konkurrerande team använde för att förstå platsens begränsningar.

3D-Modell av Notre-Dame och dess omgivningar

Autodesk arbetade nära de fyra konkurrerande teamen för att hjälpa dem att skapa fotorealistiska visualiseringar av sina designförslag. De digitala dokumenten i samband med tävlingen, såväl som de producerade modellerna, fanns också tillgängliga för att användas mellan de fyra teamen. Autodesk Construction Cloud gjorde det möjligt att samarbeta i realtid för alla involverade parter i projektet.

Genom att visualisera projektet i 3D förutser City of Paris en minskning av fel och större tydlighet i samarbetet med det vinnande laget. Designen kommer att vara tillgänglig för allmänheten för att kunna visualisera för parisarna om den framtida utvecklingen av omgivningarna runt Notre-Dame.

”3D-visualiseringen av kandidaternas projekt, med hjälp av Autodesk-teknik, gjorde det möjligt för juryn att fördjupa sig i förslagen för ombyggnaden av denna historiska stadsdel i Paris och därmed välja den bästa designen. Vi hoppas att miljontals besökare kommer att njuta av denna exceptionella plats när konstruktionen är klar”, säger Emmanuel Grégoire, förste vice borgmästare i Paris.

paris positionerar sig som en av framtidens städer

”Genom detta nya projekt bekräftar Paris sitt engagemang för digital transformation och positionerar sig som en av de första ”framtidens städer” genom att placera digital teknik i hjärtat av sin strategi för att påskynda modernisering, säger Nicolas Mangon, Vice President AEC (Architecture, Engineering, Construction) Industry Strategy på Autodesk. ”Autodesk är stolta över att återigen samarbeta med City of Paris på deras digitala resa. Under denna tävling har användningen av en intelligent 3D-modell av Notre-Dame och dess omgivningar, uppslukande 3D-visualiseringsverktyg och implementeringen av samarbetsmetodik påskyndat juryns beslutsprocess avsevärt. Dessa verktyg kommer också att göra det möjligt för både parisare och turister att känna, uppleva och uppskatta rikedomen i historien och arvet i Notre-Dame och dess omgivningar innan projektet slutförs.”

Nu när det vinnande laget har avslöjats kommer alla fyra designs att visas på Pavillon de l’Arsenal i Paris. City of Paris siktar på att påbörja byggandet år 2024 och att slutföra det år 2028.